09. Λύσεις και αναλύσεις

«Ο Σπυρόπουλος εμπνέετε από το λεγόμενο teenageculture και από την κουλτούρα των κόμικς, εξιδανικεύει καθημερινά αντικείμενα, σε μια προσπάθεια η προσωπική του έκφραση να υπερβεί της καθιερωμένες αισθητικές αξίες.»

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΨΑΛΗ

 

Η όραση προηγείται της ομιλίας

«Ένα μικρό παιδί βλέπει και παρατηρεί προτού μιλήσει. Η όραση είναι εκείνη που καθιερώνει την θέση μας στον κόσμο που μας πλαισιώνει. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε αυτόν τον κόσμο με λέξεις , μα οι λέξεις δεν αρκούν, δεν μπορούν να συγκριθούν με την εικόνα όσων μας περιβάλλουν. Κάπως έτσι το ερώτημα της σχέσης μεταξύ του τι βλέπουμε και τι γνωρίζουμε παραμένει αναπάντητο. Η γνώση και η επεξήγηση δεν μπορούν να καθρεφτίσουν απόλυτα τα όσα βλέπουμε.

Το κίνημα που λέγεται «Ποπ Αρτ» (PopularArt: λαϊκή τέχνη), παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο διαδεδομένο σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα. Αποτελείται από ιδέες που φέρνουν μαζί εικόνες της καθημερινότητας και του καταναλωτισμού. Οι καλλιτέχνες – εκπρόσωποι της «Ποπ Αρτ» αναπαρήγαγαν εικαστικά, στοιχεία και συμβολισμούς των τεχνολογικών κοινωνιών, που είναι οικεία, δημιουργώντας έτσι μέσω της τέχνης αυτής, μια εικαστική γλώσσα έναν άλλο τρόπο για να «διαβάσουμε» και κατ’ επέκταση να διεισδύσουμε σε μια άλλη πηγή γνώσης του κόσμου.

Η έκθεση «Αναλύσεις και λύσεις», που παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, αποτελείται από έργα αυθεντικής Ελληνικής «Ποπ Άρτ», που αναγνωρίζει την ύπαρξη μια «λαϊκής κουλτούρας» ενώ ταυτόχρονα αποκωδικοποιεί την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη και αυτόνομη εικαστική γλώσσα.

Ο παράξενος αινιγματικός κόσμος του Σπυρόπουλου, ξεδιπλώνεται στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης, προκαλώντας τον θεατή να προτείνει λύσεις και αναλύσεις σε ένα παιχνίδι κεφάτων γρίφων.

Προβληματισμένες κόκκινες γάτες, η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, και οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, συνθέτουν ένα αστικό τοπίο μιας άλλης πραγματικότητας κυριευμένης από χρώματα ελευθερίας. Καθημερινά αντικείμενα σε ρόλους αφηγητών εξιστορούν βιώματα και ιστορίες του παρελθόντος μπερδεμένες με εκείνες που φαντάζουν σχεδόν προφητικές, σαν να επρόκειτο να συμβούν στο άμεσο μέλλον.

«Μέσα από τα έργα του Σπυρόπουλου διακρίνει κανείς την κίνηση και συγχρόνως την σύλληψη μιας χρονικής στιγμής και πραγματικότητας. Ο Σπυρόπουλος δίνει κίνηση, ζωή και χρώμα.» Αλέκος Φασιανός, Ζωγράφος

Ο Σπυρόπουλος εμπνέετε από το λεγόμενο teenageculture και από την κουλτούρα των κόμικς, εξιδανικεύει καθημερινά αντικείμενα, σε μια προσπάθεια η προσωπική του έκφραση να υπερβεί της καθιερωμένες αισθητικές αξίες.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΨΑΛΗ
Δεκέμβριος 2016